Encara no t´has col·legiat?
Ubicació Online - TSCAT Barcelona
Portaferrissa 18 1r 1a
Barcelona
Dates de realització
Inici: 20 setembre 2022
Fi: 18 octubre 2022
Horari: 16 a 20
Durada: 20.00 hores
Places
Màxim: 20
Import
 • Col·legiats/des:
  160.00€
 • Col·legiats/des a l'atur*:
  128.00€
 • Precol·legiats/des:
  160.00€
 • No col·legiats/des:
  240.00€

SEMIPRESENCIAL - Prestació de l'Eutanàsia i el suïcidi assistit. El paper des del Treball Social Sanitari a Catalunya

Programa

Dates: 20, 27 setembre  4, 11 i 18 d'Octubre de 16 a 20 hores

La darrera sessió (18 d'octubre) s’impartirà de forma presencial  a Barcelona, per assegurar l'aprenentatge pràctic, i la resta de sessions s’impartiran en modalitat online,  a través de connexió en directe amb la docent els dies i horaris programats.

 

Presentació
L'aprovació de la Llei orgànica 24/3/21 de regulació de la Llei de l'Eutanàsia i el suïcidi assistit, aprovada recentment, constitueix una nova prestació inclosa en la cartera de serveis del Servei Català de la Salut.
A Catalunya es contempla la figura del Treballador Social Sanitari com a professional dins del Comitè de garantia, però la implicació d'aquesta disciplina és present en tot el procés assistencial, ateses les necessitats psicosocials en processos de malaltia crònica avançada i de final de vida.
La trajectòria del Treball Social Sanitari marca un focus clar en qualitat de vida dels ciutadans, mitjançant l'atenció a les seves necessitats més emergents, empoderant a les persones en la presa de decisions, acompanyant i intervenint en els processos de salut.
L'entrada en vigor del dret a la prestació d'Eutanàsia, fa necessària una formació específica dels professionals del treball social sanitari a causa de l'impacte professional en el procés de la prestació.

Objectius:

 • El curs té com a objectiu principal aconseguir que el participant adquireixi coneixements bàsics sobre la prestació d'Eutanàsia i el paper del treballador social en la prestació.
 • Que el participant adquireixi els coneixements, les capacitats i les habilitats necessàries per a desenvolupar en la seva pràctica diària a través de les eines psicosocials que afavoreixin la millora de la qualitat de vida de les persones, famílies i professionals durant el procés de malaltia avançada davant el dret d'acollir-se a la prestació d'Eutanàsia i Suïcidi assistit.

Continguts:

 • Coneixement de la Llei orgànica 24/3 de Regulació de l'Eutanàsia i el suïcidi assistit.
 • Aproximació a les cures pal·liatives des d'una atenció integral i la seva atenció a les necessitats pal·liatives.
 • El desig d'avançar la mort (DAM+)
 • Aspectes ètics del procés del dret a morir.
 • Planificació de les decisions anticipades.
 • Implicació del professional del Treball Social Sanitari en el procés de la prestació
 • El paper del Treballador Sanitari en els diferents àmbits d'intervenció
 • Conèixer el paper del Treball Social Sanitari en el comitè de garantia de la prestació.
 • Anticipació al dol en el procés de malaltia crònica avançada.
 • Intervenció psicosocial en processos de comunicació difícil.
 • Intervenció psicològica en el malestar emocional sever
 • Atenció al procés de la pèrdua i el dol.

Metodologia:
Curs en línia, classes sincronitzada a través de plataforma del TSCAT. Els docents durant les sessions generaran espais de reflexió on els alumnes podran participar promovent que les classes siguin dinàmiques.
Es lliurarà material bibliogràfic que permeti augmentar el coneixement de l'alumne a través de la lectura.

Avaluació: 
Després de la visualització d'un vídeo, l'alumne haurà d'identificar les idees principals del mateix i realitzar una reflexió crítica sobre la seva aplicació en la pràctica clínica.

Es tindrà en compte la capacitat d'identificació de les idees principals, així com la capacitat crítica en l'anàlisi tenint en compte els continguts del curs.  L'activitat consistirà en la presentació :  Word. Extensió no superior a 2 folis. Arial 11, interlineat 1,5.

Formació amb Reconeixement d'Interès Sanitari concedit per l'ICS 

     

Import i condicions

Preu col·legiats/des:
160.00€
Preu col·legiats/des a l´atur *:
128.00€
Preu precol·legiats/des:
160.00€
Preu no col·legiats/des:
240.00€

Docents

Xavier Gómez-Batiste
Doctor en Medicina. Director de l'Observatori Qualy/Centri col·laborador de l'OMS per a programis públics de curis pal·*liatives, Institut Català d'Oncologia. Director científic del programa per a l'atenció integral de personis amb malalties avançades i els seves famílies. Fundació La Caixa. President del consell assessor del programa per a la prevenció i atenció de personis amb malalties cròniques. Generalitat de Catalunya Medical Officer for Palliative and Longterm Care a l'Organitzación Mundial de la Salut Internacional. GinebraDirector de la Càtedra de Cures Pal·*liatives de la UVic-UCC, en col·laboració amb l'Institut Català d'Oncologia i l'Organització Mundial de la Salut.

Helena Garcia Plana
Doctora en Psicologia. Psicòloga Investigadora
Experiència docent: Universitat Complutense de Madrid. Col·legi Oficial de Psicòlegs de Madrid. Divisió de Psicologia de la Salut (PSIS). Grup de treball en Cures Pal·liatives Renals (S. E. N.). Societat Espanyola de Cures Pal·liatives (SECPAL). Associació Madrilenya de Cures Pal·liatives (AMCP). European Association of Palliative Care (EAPC).Planificació compartida de l'atenció

Elisa Abellan
Expresidenta del Consell de Deontologia professional (CDP) del Col.legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT). Treballadora social, Màster en Ètica Aplicada a la Intervenció Social Psicoeducativa i Sociosanitària i professora de la Universitat Rovira i Virgili (URV) és igualment vocal del Comitè d'Ètica de Serveis Socials de Catalunya (CESSC) , així com secretària del comitè d'Ètica Assistencial del grup Pere Mata.

Laura Morro
Cap del Servei de Treball Social Sanitari dels centres del PSMAR (Hospital de la Mar, Hospital de l’Esperança, Centri Fòrum, Centri Emili Mira i CSMAs i Cas zona Litoral).
Professora col·laboradora Màster Treball Social Sanitari, Universitat Oberta de Catalunya.(UOC)
Membre del Grup de Recerca en Salut Mental de l'Institut Hospital de la Mar de Recerques Mèdiques -Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona
Delegada Catalunya Associació Espanyola de Treball Social i Salut.
Referent de la Comissió de Salut del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya.
Doctoranda de 3 anys vinculada al Departament de Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili.

Begoña Lemos
Treballadora Social Sanitària. Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.
Vocal titular La Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya per al compliment de la llei d’Eutanàsia.
Professora del Màster úniversitario de Treball Social Sanitari UOC
Membre del comitè de qualitat de la Fundació contra la Lluita contra la SIDA i malaties infeccioses.

Eva Giralt
Treballadora Social Forense.
Coordinadora de la Comissió de Treball Social i Forense de Colegi de Treball Social de Catalunya.
Menbre de la comissió La Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya per al compliment de la llei d’Eutanàsia.
Menbre del equip de treball a la comisió de Garantia de la Lley de fet.

Maria Antonia Rocabayera

Treballadora Social Sanitària Atenció Primària de Salut.
Membre de la Comisió de Garantia i Avaluació de Catalunya per al compliment de la llei d’Eutanàsia.
Lider del procés d'atenció social sanitària en l'atenció primària de salut metropolitana Sud. Referent de Treball Social Sanitari de la metropolitana Sud BCN.
Professora del Màster úniversitario de Treball Social Sanitari UOC, Màster de Cronicitat de la IL3.
Vicedegana del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya.

Elisabeth Barbero Biedma
Coordinadora de la Unitat de Treball Social Sanitari Institut Català d’Oncologia ICO Hospitalet. Representant del Col·legi Oficial de Treball Social Catalunya en el Observatori de la Mort i en el grup motor del Desplegament de la Llei d'Eutanàsia.
Membre de la Comissió de Salut del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya.
Professora col·laboradora en Postgrau multidisciplinari en cures pal·liatives (UB) Postgrau infermeria oncològica (UB) Màster en Infermeria Oncològica (UB). Màster Universitari en Atenció Pal·liativa a Persones amb Malalties Avançades. Postragrado en Atenció Psicosocial i Espiritual a Persones en Situació de Malaltia Avançada

Silvia Viel
Doctora. Especialista en Psicologia Clínica. Llicenciada en psicologia.
Experiència docent: Sènior. Màster d'Atenció Pal·liativa de la Universitat de Vic; Postgrau d'Atenció Psicosocial i espiritual.
Experiència en recerca: Júnior. Línies de recerca: Necessitats psicosocials en el final de la vida. La Solitud existencial al final de la vida.
Experiència assistencial en el camp de l'atenció pal·liativa durant 35 anys. Hospital Residència Sant Camilo. Consorci Sanitari del Garraf.
Membre col·laborador com a psicoterapeuta en Fundació Galatea. Col·legi de Metges de Catalunya.

Carolina Oliva Arias
Diplomada en treball social/ Màster
Experiència docent: Docent Institut Català d’Oncologia. (Universitat de Barcelona IL3, Universitat de Vic) Mòduls d'Atenció psicosocial. Cursos bàsics Cura pal·liatius. Cursos bàsics en Infermeria Oncològica. Postgrau multidisciplinari en cures pal·liatives. Postgrau infermeria oncològica. Màster en Infermeria Oncològica. Sessions docents interdisciplinàries.
Experiència en recerca. Activitat professional: Treballadora Social INSTITUT CATALÀ D’ONCOLOGIA. Hospital Duren i Reynals Unitat d'hematologia, oncologia i cures pal·liatives. Hospitalització i consulta externa. Programa d'atenció al Dol

Ubicació

Per a inscriure’t has d’estar registrada/registrat a la web

·        Si ja has fet amb anterioritat el registre a la pàgina web del Col·legi, clica aquí per identificar-te.

·        Si ets persona col·legiada/precol·legiada i encara no t’has registrat a la pàgina  web del Col·legi,  clica aquí.

·        Si no ets persona col·legiada/precol·legiada , per registrar-te a la pàgina web del Col·legi clica aquí.

 

El contingut d’aquesta pestanya tan sols es accesible pels inscrits al curs. Si ja estàs inscrit, conecta't
El contingut d’aquesta pestanya tan sols es accesible pel personal administratiu.

Programa

Dates: 20, 27 setembre  4, 11 i 18 d'Octubre de 16 a 20 hores

La darrera sessió (18 d'octubre) s’impartirà de forma presencial  a Barcelona, per assegurar l'aprenentatge pràctic, i la resta de sessions s’impartiran en modalitat online,  a través de connexió en directe amb la docent els dies i horaris programats.

 

Presentació
L'aprovació de la Llei orgànica 24/3/21 de regulació de la Llei de l'Eutanàsia i el suïcidi assistit, aprovada recentment, constitueix una nova prestació inclosa en la cartera de serveis del Servei Català de la Salut.
A Catalunya es contempla la figura del Treballador Social Sanitari com a professional dins del Comitè de garantia, però la implicació d'aquesta disciplina és present en tot el procés assistencial, ateses les necessitats psicosocials en processos de malaltia crònica avançada i de final de vida.
La trajectòria del Treball Social Sanitari marca un focus clar en qualitat de vida dels ciutadans, mitjançant l'atenció a les seves necessitats més emergents, empoderant a les persones en la presa de decisions, acompanyant i intervenint en els processos de salut.
L'entrada en vigor del dret a la prestació d'Eutanàsia, fa necessària una formació específica dels professionals del treball social sanitari a causa de l'impacte professional en el procés de la prestació.

Objectius:

 • El curs té com a objectiu principal aconseguir que el participant adquireixi coneixements bàsics sobre la prestació d'Eutanàsia i el paper del treballador social en la prestació.
 • Que el participant adquireixi els coneixements, les capacitats i les habilitats necessàries per a desenvolupar en la seva pràctica diària a través de les eines psicosocials que afavoreixin la millora de la qualitat de vida de les persones, famílies i professionals durant el procés de malaltia avançada davant el dret d'acollir-se a la prestació d'Eutanàsia i Suïcidi assistit.

Continguts:

 • Coneixement de la Llei orgànica 24/3 de Regulació de l'Eutanàsia i el suïcidi assistit.
 • Aproximació a les cures pal·liatives des d'una atenció integral i la seva atenció a les necessitats pal·liatives.
 • El desig d'avançar la mort (DAM+)
 • Aspectes ètics del procés del dret a morir.
 • Planificació de les decisions anticipades.
 • Implicació del professional del Treball Social Sanitari en el procés de la prestació
 • El paper del Treballador Sanitari en els diferents àmbits d'intervenció
 • Conèixer el paper del Treball Social Sanitari en el comitè de garantia de la prestació.
 • Anticipació al dol en el procés de malaltia crònica avançada.
 • Intervenció psicosocial en processos de comunicació difícil.
 • Intervenció psicològica en el malestar emocional sever
 • Atenció al procés de la pèrdua i el dol.

Metodologia:
Curs en línia, classes sincronitzada a través de plataforma del TSCAT. Els docents durant les sessions generaran espais de reflexió on els alumnes podran participar promovent que les classes siguin dinàmiques.
Es lliurarà material bibliogràfic que permeti augmentar el coneixement de l'alumne a través de la lectura.

Avaluació: 
Després de la visualització d'un vídeo, l'alumne haurà d'identificar les idees principals del mateix i realitzar una reflexió crítica sobre la seva aplicació en la pràctica clínica.

Es tindrà en compte la capacitat d'identificació de les idees principals, així com la capacitat crítica en l'anàlisi tenint en compte els continguts del curs.  L'activitat consistirà en la presentació :  Word. Extensió no superior a 2 folis. Arial 11, interlineat 1,5.

Formació amb Reconeixement d'Interès Sanitari concedit per l'ICS 

     

Import i condicions

Preu col·legiats/des:
160.00€
Preu col·legiats/des a l´atur *:
128.00€
Preu precol·legiats/des:
160.00€
Preu no col·legiats/des:
240.00€

Docents

Xavier Gómez-Batiste
Doctor en Medicina. Director de l'Observatori Qualy/Centri col·laborador de l'OMS per a programis públics de curis pal·*liatives, Institut Català d'Oncologia. Director científic del programa per a l'atenció integral de personis amb malalties avançades i els seves famílies. Fundació La Caixa. President del consell assessor del programa per a la prevenció i atenció de personis amb malalties cròniques. Generalitat de Catalunya Medical Officer for Palliative and Longterm Care a l'Organitzación Mundial de la Salut Internacional. GinebraDirector de la Càtedra de Cures Pal·*liatives de la UVic-UCC, en col·laboració amb l'Institut Català d'Oncologia i l'Organització Mundial de la Salut.

Helena Garcia Plana
Doctora en Psicologia. Psicòloga Investigadora
Experiència docent: Universitat Complutense de Madrid. Col·legi Oficial de Psicòlegs de Madrid. Divisió de Psicologia de la Salut (PSIS). Grup de treball en Cures Pal·liatives Renals (S. E. N.). Societat Espanyola de Cures Pal·liatives (SECPAL). Associació Madrilenya de Cures Pal·liatives (AMCP). European Association of Palliative Care (EAPC).Planificació compartida de l'atenció

Elisa Abellan
Expresidenta del Consell de Deontologia professional (CDP) del Col.legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT). Treballadora social, Màster en Ètica Aplicada a la Intervenció Social Psicoeducativa i Sociosanitària i professora de la Universitat Rovira i Virgili (URV) és igualment vocal del Comitè d'Ètica de Serveis Socials de Catalunya (CESSC) , així com secretària del comitè d'Ètica Assistencial del grup Pere Mata.

Laura Morro
Cap del Servei de Treball Social Sanitari dels centres del PSMAR (Hospital de la Mar, Hospital de l’Esperança, Centri Fòrum, Centri Emili Mira i CSMAs i Cas zona Litoral).
Professora col·laboradora Màster Treball Social Sanitari, Universitat Oberta de Catalunya.(UOC)
Membre del Grup de Recerca en Salut Mental de l'Institut Hospital de la Mar de Recerques Mèdiques -Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona
Delegada Catalunya Associació Espanyola de Treball Social i Salut.
Referent de la Comissió de Salut del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya.
Doctoranda de 3 anys vinculada al Departament de Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili.

Begoña Lemos
Treballadora Social Sanitària. Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.
Vocal titular La Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya per al compliment de la llei d’Eutanàsia.
Professora del Màster úniversitario de Treball Social Sanitari UOC
Membre del comitè de qualitat de la Fundació contra la Lluita contra la SIDA i malaties infeccioses.

Eva Giralt
Treballadora Social Forense.
Coordinadora de la Comissió de Treball Social i Forense de Colegi de Treball Social de Catalunya.
Menbre de la comissió La Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya per al compliment de la llei d’Eutanàsia.
Menbre del equip de treball a la comisió de Garantia de la Lley de fet.

Maria Antonia Rocabayera

Treballadora Social Sanitària Atenció Primària de Salut.
Membre de la Comisió de Garantia i Avaluació de Catalunya per al compliment de la llei d’Eutanàsia.
Lider del procés d'atenció social sanitària en l'atenció primària de salut metropolitana Sud. Referent de Treball Social Sanitari de la metropolitana Sud BCN.
Professora del Màster úniversitario de Treball Social Sanitari UOC, Màster de Cronicitat de la IL3.
Vicedegana del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya.

Elisabeth Barbero Biedma
Coordinadora de la Unitat de Treball Social Sanitari Institut Català d’Oncologia ICO Hospitalet. Representant del Col·legi Oficial de Treball Social Catalunya en el Observatori de la Mort i en el grup motor del Desplegament de la Llei d'Eutanàsia.
Membre de la Comissió de Salut del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya.
Professora col·laboradora en Postgrau multidisciplinari en cures pal·liatives (UB) Postgrau infermeria oncològica (UB) Màster en Infermeria Oncològica (UB). Màster Universitari en Atenció Pal·liativa a Persones amb Malalties Avançades. Postragrado en Atenció Psicosocial i Espiritual a Persones en Situació de Malaltia Avançada

Silvia Viel
Doctora. Especialista en Psicologia Clínica. Llicenciada en psicologia.
Experiència docent: Sènior. Màster d'Atenció Pal·liativa de la Universitat de Vic; Postgrau d'Atenció Psicosocial i espiritual.
Experiència en recerca: Júnior. Línies de recerca: Necessitats psicosocials en el final de la vida. La Solitud existencial al final de la vida.
Experiència assistencial en el camp de l'atenció pal·liativa durant 35 anys. Hospital Residència Sant Camilo. Consorci Sanitari del Garraf.
Membre col·laborador com a psicoterapeuta en Fundació Galatea. Col·legi de Metges de Catalunya.

Carolina Oliva Arias
Diplomada en treball social/ Màster
Experiència docent: Docent Institut Català d’Oncologia. (Universitat de Barcelona IL3, Universitat de Vic) Mòduls d'Atenció psicosocial. Cursos bàsics Cura pal·liatius. Cursos bàsics en Infermeria Oncològica. Postgrau multidisciplinari en cures pal·liatives. Postgrau infermeria oncològica. Màster en Infermeria Oncològica. Sessions docents interdisciplinàries.
Experiència en recerca. Activitat professional: Treballadora Social INSTITUT CATALÀ D’ONCOLOGIA. Hospital Duren i Reynals Unitat d'hematologia, oncologia i cures pal·liatives. Hospitalització i consulta externa. Programa d'atenció al Dol

Ubicació

Inscripció

Per a inscriure’t has d’estar registrada/registrat a la web

·        Si ja has fet amb anterioritat el registre a la pàgina web del Col·legi, clica aquí per identificar-te.

·        Si ets persona col·legiada/precol·legiada i encara no t’has registrat a la pàgina  web del Col·legi,  clica aquí.

·        Si no ets persona col·legiada/precol·legiada , per registrar-te a la pàgina web del Col·legi clica aquí.